NVHK
Image default
Zorg

Huisarts vlagtwedde

Een huisarts is het eerste aanspreekpunt voor een persoon die niet verbonden is aan het ziekenhuis. Een huisarts vlagtwedde heeft vaak een eigen praktijk of heeft een praktijk samen met andere huisartsen of artsen. Ze hebben een hele brede kennis over medische aspecten van het menselijk lichaam. Dit is omdat patiënten met alle mogelijke klachten bij ze langs kunnen komen. Een huisarts is niet gespecialiseerd op al deze onderwerpen maar heeft genoeg kennis om in te kunnen schatten naar welke specialist iemand eventueel doorgestuurd moet worden. Om huisarts te worden moet je en universitaire opleiding ‘geneeskunde’ af hebben gerond. Deze studie is te volgen op 8 verschillende locaties in Nederland. Voordat je deze opleiding kunt afronden moet je de bachelor en masterfase hebben afgerond. Daarna moet je een driejarige specialisatie tot huisarts volgen. In deze fase doe je praktijkervaring op in een praktijk en daarnaast in de psychiatrie, ouderenzorg en acute geneeskunde.

 

Wat doet een huisarts?

De grootste taken van een huisarts vlagtwedde is het spreken van patiënten en een diagnose stellen van de klacht(en). Daarnaast schrijven ze vaak dingen voor en kunnen ze je eventueel doorsturen naar een specialist. Andere taken die en huisarts doet zijn:

–       Spreekuur/ consult houden

–       Diagnose stellen

–       Telefonisch spreekuur

–       Thuisbezoek bij patiënten die niet naar de praktijk kunnen komen

–       Dingen voorschrijven

–       Lichamelijk onderzoek

–       Doorverwijzen naar specialisten

–       Behandelplan opstellen

–       Overleggen met specialisten

–       Advies over zelfzorg

–       Medische ingreep zoals hechten, oren uitspuiten en wratten behandelen

–       Helpen met gedragsveranderingen (stoppen met roken)

–       Preventieve zorg bieden

–       Terminale zorg verlenen aan chronische patiënten

–       Medische geschiedenis vastleggen in elektronisch patiëntendossier

–       Overleggen met assistentes en praktijkondersteuners

Uitlopende taken

Een huisarts vlagtwedde heeft dus veel en uitlopende taken. Ze hebben op elk vlak van het menselijk lichaam kennis en hebben veel contacten met andere specialisten en assistentes. Het is dus een erg sociale baan waar je veel verantwoordelijkheid draagt.

https://www.huisartsenpraktijkraupp.nl/