NVHK
Image default
Zorg

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van zorgkleding?

Zonder goed zorgkleding kan een ziekenhuis, tandartsenpraktijk of andere zorginstelling niet veilig, comfortabel en op de juiste manier de werkzaamheden uitvoeren. De veiligheid staat voorop van de zorgmedewerkers, maar daarbij is het comfort ook erg belangrijk. Zorgmedewerkers maken soms lange dagen, en dan is het belangrijk dat zij makkelijk kunnen blijven bewegen. Als werkgever wilt u niet hebben dat de zorgmedewerkers thuis moeten blijven wegens gezondheidsproblemen. Bent u nu van plan om zorgkleding aan te schaffen? Dan is het handig om op de volgende zaken te letten.

Eisen van een ziekenhuis

Een ziekenhuis heeft strenge eisen op het gebied van kleding die de medewerkers moeten dragen. Naast de kleuren van de kleding zijn er ook andere eisen. Zo wordt gezegd dat ziekenhuismedewerkers korte mouwen moeten dragen. Dit is om de besmetting via kleding tegen te gaan. Het personeel kan daarnaast makkelijk en comfortabel het werk doen. Verder verschillen de kledingvoorschriften ook per functie. Dit is ook om te laten zien aan patiënten wat iemands zijn of haar rol is. Zo is het de bedoeling dat een arts een witte broek met een witte jas draagt. Een verpleegkundige heeft weer een ander uniform. Een lab medewerker heeft ook weer iets anders aan, namelijk een labjas. Ook is er nog een operatiemedewerker, en deze operatiemedewerkers dragen scrubsuits.

Vrijheid om te bewegen

Zoals eerder gezegd maken zorgmedewerkers vaak lange dagen, en het is dus belangrijk dat deze mensen vrij kunnen bewegen. Bij het aanschaffen van zorgkleding is het dus belangrijk dat de kleding een goede pasvorm heeft, en daarbij ook comfortabel zit. Het is vooral belangrijk dat de kleding niet te strak of te los zit. Te strakke kleding, voornamelijk rond de schouders en oksels, kan de bewegingsvrijheid stevig in de weg zitten. Te losse kleding klinkt misschien comfortabel, maar tijdens het werk kan de kleding in de weg zitten, en daarnaast komt het ook niet erg professioneel over tegenover de patiënten.

Professionele uitstraling

Net is al besproken dat te grote of te kleine zorgkleding niet goed en professioneel overkomt naar de patiënten. Het is daarom belangrijk om van te voren goed te weten wat de maten zijn van de zorgmedewerkers. Ook is het handig dat u dit kan testen op de kleding die wilt aanschaffen. Een professionele uitstraling zorgt voor meer vertrouwen bij de patiënt. Een patiënt wil er liever niet zijn, en dan is het wel zo fijn als de patiënt op zijn of haar gemak wordt gesteld. De professionele uitstraling komt ook door de manier van het dragen van de zorgkleding. Zo is het mooi op opbergvakken te hebben in een broek, jas of ander kledingstuk. Hier kunnen dan de spullen die nodig zijn in worden opgeslagen. Voor patiënten kan het soms angstaanjagend zijn als bepaalde spullen in beeld zijn.