NVHK
Image default
Gezondheid

Wie is Buteyko?

Buteyko oftewel Konstantin Pavlovich Buteyko is een Oekraïense dokter. Hij was tijdens zijn schooljaren erg geïnteresseerd in machines en daarom ging hij eerst studeren aan het Polytechnisch instituut in Kiev. Wegens de Tweede Wereldoorlog werden zijn studies onderbroken en werd hij opgeroepen voor het leger van de Sovjet-Unie. Buteyko had door die oorlogservaringen de interesse en motivatie gekregen om zijn studies iets hoger te zetten en wou hij het menselijk organisme beginnen bestuderen.

Hoe is de Buteyko-methode ontstaan?

De Oekraïense dokter Buteyko heeft dus zelf deze Buteyko-methode ontwikkeld. Tijdens zijn geneeskunde studies ontdekte hij dat de gezondheid en ademhaling iets met elkaar te maken hebben. Hij kwam erachter dat zieke mensen zwaarder ademen dan gezonde mensen. Toen Buteyko begon als zelfstandige arts te werken ontdekte hij dat longhyperventilatie een hoofdrol speelt in de ontwikkeling van een storing van stofwisseling en de verstoring van de immuniteit. De Buteyko kliniek dat zich in Moskou bevindt is opgericht in 1988. Hier wordt dus de Buteyko-methode toegepast bij behandelingen van verschillende aandoeningen.

Beter voor de gezondheid

Er zijn veel mensen die veel te diep in ademen om zuurstof binnen te krijgen. Hiermee wordt niet bedoeld dat je het in je longen opslaat maar het gaat eerder om de transport van het zuurstof naar je belangrijke organen in je lichaam zoals bijvoorbeeld je hersenen, lever of nieren.

Voordeel Buteyko-methode

De Buteyko-methode leert je om minder diep te ademen en om meer via de neus te ademen. Via de oefeningen van deze methode leer je om niet je zuurstofgehalte maar juist je koolzuurgehalte te stimuleren.

Koolzuurgehalte

Koolzuur heeft enkele belangrijke functies voor je lichaam maar het wordt ook vaak gezien als een soort afvalstof die we moeten uitademen. Enkele belangrijke functies dat koolzuur heeft voor onze lichaam is het stimuleren van de afgifte van zuurstof aan het lichaam. Ook is een belangrijke functie het ontspannen van de spierweefsels. Als je hyperventileert adem je juist heel veel koolzuurgas uit, dit is heel slecht voor je lichaam.

https://buteyko-limburg.nl/