NVHK
Image default
Dienstverlening

Gegeneraliseerd Angststoornis – Symptomen en Oorzaken

Generaliseerde Angststoornis wordt gekenmerkt door een aanhoudende, extreme en onrealistische zorg over alledaagse dingen. Deze zorgen bestaan elke dag, mogelijk de hele dag. Mensen met GA voelen zich alsof hun zorgen buiten hun controle staan en niet “uit” gezet kunnen worden.

Mensen met gegeneraliseerde angststoornis (GA) gaan door de dag met extreme zorgen en spanning, hoewel er echter weinig of niets is om het uit te lokken. Ze gaan uit van rampen en zijn extreem bezorg over gezondheidsproblemen, geld, familieproblemen of moeilijkheden op werk. Soms is de gedachte dat ze de dag door moeten al de oorzaak van spanning.

Mensen met gegeneraliseerde angststoornis kunnen hun zorgen niet uitschakelen. De zorgen gaan gepaard met lichamelijke klachten, vooral vermoeidheid, koppijn, spierpijn, moeilijkheden met slikken, trillen, stuiptrekkingen, irritatie, zweten en opvliegers.
Algemene symptomen zijn:

Onrust

Het gevoel van opwinding of prikkelbaar zijn

Een brok in de keel hebben

Moeilijkheden met concentreren

Vermoeidheid Concentratieproblemen

Irritatie

Schrikachtig zijn

Uitstelgedrag

Ongeduld

Makkelijk af te leiden Spanning in de spieren

Moeite met inslapen of doorslapen (slapeloosheid)

Extreem zweten

Kortademigheid

Buikpijn

Diarree

Koppijn

Over het algemeen worden angststoornissen behandeld met geneesmiddel, bepaalde soorten psychotherapie, of beide. Behandelingsopties zijn afhankelijk van het probleem en de voorkeuren van het individu. Voordat de behandeling begint moet een arts een zorgvuldige diagnostische beoordeling uitvoeren om erachter te komen of de symptomen van het individu veroorzaakt worden door een angststoornis of een lichamelijk probleem. Behandelingsopties zijn:

Geneesmiddel – Geneesmiddel zullen angststoornissen niet genezen, maar kunnen het onder controle houden terwijl de persoon psychotherapie krijgt.

Antidepressiva – Antidepressiva zijn ontwikkeld om depressie te behandelen maar zijn ook effectief voor angststoornissen. Hoewel dezegeneesmiddelen de hersenchemie al vanaf de eerste dosis veranderen, moet voor een volledig effect eerst een reeks van veranderingen tot stand komen; het duurt meestal 4 tot 6 weken voordat te symptomen beginnen te minderen.

Psychotherapie houdt in dat je met een opgeleide mentale gezondheidsprofessional, zoals een psychiater, psycholoog, maatschappelijke werker of hulpverlener praat, om te ontdekken wat de angststoornis veroorzaakt en hoe je met de symptomen kunt omgaan.

Als je denkt dat je een angststoornis hebt, is de eerste persoon die je moet opzoeken je huisarts. Een arts kan beoordelen of de symptomen die zorgwekkend zijn veroorzaakt worden door een angststoornis, een andere medische stoornis, of beide.

Bezoek de website van Depsycholoog.nl

https://www.depsycholoog.nl/breda/