NVHK
Image default
Bedrijven

Buteyko Ademhaling: Slijm is je vriend

Buteyko Ademhaling: Slijm is je vriend

Bij astma verloopt ademen moeizaam. Er ontstaat benauwdheid door het verkrampen van de luchtwegspiertjes. Een andere oorzaak is een overmatige slijmproductie door de slijmvliezen. Dat hoopt zich op in de neus, keel, luchtpijp en longen. Je krijgt dan minder lucht door je luchtwegen.

Verdedigingsreactie van slijm

Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko zag slijmvorming als een verdedigingsreactie van het lichaam op een tekort aan koolzuurgas in het lichaam. Bij een tekort aan koolzuurgas in de longen is er sprake van een verstoorde gasuitwisseling in het ademhalingssysteem. Door weer op een gezonde manier te gaan ademen herstel je de verhouding tussen koolzuurgas en zuurstof. Het ademhalingssysteem komt weer in balans en de verdedigingsreactie van slijmvorming kan weer opgeheven worden. Slijm is je vriend. In die zin dat het je het advies geeft om rustiger te gaan ademen als gewoonte. 

Andere verdedigingsreacties op verkeerd ademen

Dokter Buteyko zag een verstopte neus en arteriosclerose ook als wanhoopspogingen van het lichaam om meer koolzuurgas vast te houden. Uit zijn onderzoek bleek dat iemand die volgens medische normen ademt geen last heeft van deze klachten. Ademen volgens medische normen betekent eigenlijk gewoon rustig ademen als gewoonte. Dat kun je leren via de de Buteyko adem methode

Over dokter Buteyko

Deze arts heeft 10 jaar lang aan het hoofd gestaan van een laboratorium in experimentele biologie en geneeskunde. Daar heeft hij onderzoek gedaan naar de ademhaling van duizenden gezonde en ongezonde mensen. Daar zijn meer dan 30 wetenschappelijke werken uit voortgekomen. Dat heeft eraan bijgedragen dat zijn therapie in 1989 is erkend door het ministerie van Volksgezondheid in Rusland. De Buteyko therapie begint inmiddels langzaam maar zeker wereldwijde bekendheid te krijgen.

“Ademen is belangrijker dan slapen, voeding en beweging bij elkaar”

 

Ben je het eens, of oneens met de bovenstaande stelling? Je kunt namelijk best een nacht zonder slaap. Dertig dagen zonder te eten overleef je ook nog wel en zonder beweging houd je het ook nog wel een tijdje uit. Tien minuten zonder te ademen overleef je niet. Zou het daarom goed zijn om maar eens naar de kwaliteit van je ademhaling te kijken?

 

Feel free, breathe free! 

https://www.gezondeademhaling.nl/