NVHK
Image default
Vervoer en transport

Modelspoor ballast – Hoe het toe te passen

Er zijn een aantal verschillende manieren om ballast toe te passen voor je modelspoorbaan. Sommige methoden vereisen dat je twee verschillende kleuren lijm mengt. Om dit te doen, kunt je een dun laagje witte lijm over je ballast spuiten voordat je deze op de baan verspreidt. Zodra de lijm is opgedroogd, kunt je je model opfleuren door het met een vochtige doek te wrijven. Als je problemen ondervindt bij het aanbrengen van ballast op je baan, kunt je witte klei gebruiken om het er authentieker uit te laten zien.

Modelspoorballast moet in twee verschillende kleuren worden gemengd. Dit voorkomt dat de korrels tussen de rails en veren komen. Het zal ook je punten doen afbrokkelen als je het niet goed mengt. Wanneer je ballast aanbrengt op kwetsbare delen van je baan, moet je onthouden dat het enkele dagen duurt om te drogen, dus je moet geduldig zijn. Als je niet het geduld hebt om te wachten tot de ballast is opgedroogd, moet je het met een borstel aanbrengen.

Als je ballast probeert toe te passen op een kwetsbaar deel van je baan, zoals de punten, moet je voorzichtig zijn. Het modelspoorpunt kan gemakkelijk ballast vangen, waardoor je modelpunten worden verpest. Om dit te voorkomen, moet je een andere methode gebruiken. Om ballast op een punt aan te brengen, moet je een klein penseel gebruiken om de PVA tussen de dwarsliggers op elk punt te schilderen. Als je de ballast moet strooien, zorg er dan voor dat je deze op de baan strooit en vermijd gevoelige gebieden.

Een andere techniek om ballast op een modelspoorbaan aan te brengen, is om het droog te borstelen. Wanneer je ballast op punten aanbrengt, moet je de punten met een zachte borstel borstelen. Het kan lastig zijn om het te verwijderen, dus het is het beste om de instructies zorgvuldig te lezen en hiervoor een zachte spuit te gebruiken. Deze techniek werkt op alle grote merken modelspoorballast, evenals zelfgemaakte variëteiten. Vergeet ook niet om de breedte van het spoor te volgen bij het bepalen van de hoeveelheid ballast.

Om ballast op je modelspoorbaan aan te brengen, moet je de lengte en breedte van het spoor meten. Meet vervolgens de breedte en lengte van de baan om er zeker van te zijn dat je een nauwkeurige meting hebt. Bij het leggen van ballast moet je ervoor zorgen dat je niet meer dan twee soorten ballast mengt. Als je een smalle spoorweg aanlegt, moet je de meest geschikte ervoor kiezen. Bij het opfleuren van je lay-out is het cruciaal om rekening te houden met de grootte van de dwarsliggers en de afstand tussen elke rail.

Zodra je een kleur hebt gekozen, moet je beginnen met het leggen van de ballast. Zodra de ballast is gelegd, zal het moeilijk zijn om deze te verwijderen als deze niet goed is aangebracht. Het is belangrijk om een schoon, vlak spoor te hebben en niet te veel ballast te gebruiken. Je kan zelfs je eigen ballast maken door twee verschillende kleuren modelspoorballast te mengen. Je kunt de ballast zelfs droog borstelen om meer textuur aan de track toe te voegen.Vindt je dit een leuk artikel? Leer meer over modeltreinbanen op Mitropa.nl