NVHK
Image default
Vervoer en transport

Wat is een neuswiel en hoe werkt het?

Ervaren rijders met aanhangers weten wel wat een neuswiel is en hoe het werkt. Helaas is het voor nieuwe gebruikers soms niet duidelijk wat het is en waarvoor je het gebruikt. Om je als nieuwe rijder op weg te helpen staat in deze blog geschreven wat een neuswiel is en hoe je het moet gebruiken.

Wat is een neuswiel?  

Een neuswiel is een onderdeel die niet mag ontbreken op een aanhanger. Je kan eigenlijk zeggen dat het essentieel is. Een aanhanger neuswiel is namelijk gemaakt voor het makkelijk verplaatsen van een aanhanger. Nu denk je dat je dat doet door de auto, maar je moet de aanhanger eerst koppelen aan je auto. Als je geen neuswiel op je aanhanger hebt dan is het heel erg zwaar om de aanhanger te verplaatsen en op de auto te monteren. Een neuswiel is niet verplicht in tegenstelling tot andere onderdelen van een neuswiel, maar het is wel erg handig om aan te schaffen.

Hoe werkt het?

Een neuswiel ziet aan de voorkant van de aanhangwagen. Een neuswiel heeft eigenlijk twee standen. De eerste stand is dat het wiel op de zelfde hoogte staat als de achterwielen van de aanhanger. Dit is om de aanhanger makkelijk te verplaatsen, en mogelijk te monteren aan de auto. De tweede stand is als de aanhanger is verbonden aan de auto. Je kan een neuswiel dan omhoog draaien en vastzetten doormiddel van een klem. Dit wiel gebruik je dus niet bij het rijden van een aanhanger. Het is belangrijk dat je dit wiel echt goed vastzet, want anders kan het ook zo zijn dat het snel kapot gaat of beschadigd is. Een neuswiel is vaak makkelijk naar boven en naar beneden te zetten door een draaisysteem. Er zijn ook twee verschillende producten te krijgen voor het bevestigen. Zo kan je een klem of automaat krijgen. Automaat houdt in dat een neuswiel direct aan de dissel is gemonteerd en dus ook automatisch omhoog en omlaag gaat. Met een klem moet je handmatig een neuswiel omhoog en omlaag brengen.

Aanschaffen neuswiel

Er zijn verschillende merken, soorten en groottes neuswielen te krijgen. Zo zijn er merken zoals Wineterhoff en Alko. En zijn er groottes van 48 mm en 60 mm. Elk merk heeft zijn voor -en nadelen, dus dat is echt iets wat je zelf moet kiezen. De groottes van de neuswielen heeft natuurlijk ook te maken met de grootte van je aanhanger. Verder kan je ook nog andere onderdelen krijgen bij de neuswielen. Zo kan je een neuswielklem aanschaffen of bouten aanschaffen om het neuswiel te bevestigen. Naast een neuswiel kan je ook een steunpoot aanschaffen op aanhangeronderdelenshop.nl. Een steunpoot gebruik je om de aanhanger in balans te laten staan. Zo komt er minder druk op de trekhaak en oplooprem.