NVHK
Image default
Bedrijven

Hoe herken je een duurzame wasmachine?

Er zijn veel verschillen in wasmachines die nu te koop zijn. Behalve het stroomverbruik en het energielabel zijn er meer tips waar je op kunt letten. De meeste wasmachines blijken bijvoorbeeld niet optimaal te centrifugeren. Daardoor heeft de wasdroger veel meer energie en tijd nodig om de was te drogen. Energiezuinige wasmachines zijn in zoveel soorten en maten te koop. Maar niet elke wasmachine is even zuinig. homepedia.nl verzamelt hieronder tips waar je op moet letten bij het kopen van een energiezuinige wasmachine.

Kies voor een goede centrifuge

Wist je dat de meeste wasmachines niet optimaal centrifugeren? Dat betekent dat de was nog relatief veel vocht bevat. Daardoor gebruikt de wasdroger, die in de top 3 grootste energieverbruikers staat, meer energie. Een wasmachine met een goede centrifuge is dus heel belangrijk. Op het energielabel kun je zien hoe droog de wasmachine centrifugeert (de droogklasse). De meeste wasmachines dragen label B, terwijl label A bijna 20% droger centrifugeert! De hoogste droogklasse bespaart geld en tijd op de wasdroger. De beste wasmachines, met droogklasse A, besparen tot ongeveer € 200 op het energieverbruik. Ook is de was sneller droog wat tijd bespaart. De besparing is het hoogst als je een condens- of luchtafvoerdroger hebt. Bij een warmtepompdroger bespaar je vooral tijd. Wasmachines kunnen droger centrifugeren door een hoger toerental. Vaak is dit 1600 toeren. Maar er zijn ook enkele wasmachines die op 1400 toeren toch de beste droogklasse halen. Daarnaast centrifugeren wasmachines met droogklasse A vaak ook droger op lagere toerentallen, dus je bespaart altijd.

Kies voor de juiste trommelgrootte

In de ‘kleinste’ wasmachines past tot 7 kg wasgoed. Ter vergelijking: dat is ongeveer anderhalve wasmand. Wasmachines met deze trommelgrootte verbruiken het minste aan water en energie. Dat geldt per wasbeurt; of de trommel nu vol is of niet. Deze wasmachines zijn in de meeste gevallen de zuinigste keuze, juist ook als je vaak kleine wasjes draait. Woon je in een groot gezin met kinderen en heb je altijd heel veel was? Dan past een wasmachine met grotere trommel waarschijnlijk beter bij jullie situatie. Het is namelijk zuiniger dan alle gesorteerde kleding in één wasbeurt past. Dat bespaart water en energie. Hieronder zie je een indicatie welk vulgewicht bij jouw thuis past.

  • Tot 4 personen: tot 7 kilo
  • 3 tot 5 personen: 8 tot 9 kilo
  • 6 personen of meer: 10 kilo of meer

Kies voor een wasmachine met een lange levensduur

De wasmachines die het meeste waar voor je geld bieden, zijn niet de goedkoopste en ook niet de duurste. Kies dus voor een wasmachine met een gemiddelde prijs, zo ongeveer tussen de € 400 en € 1000. De goedkoopste wasmachines van € 400 of minder zijn vaak toch iets minder zuinig met water en energie. Ook zijn dit vaak merken waarvan bekend is dat ze over het algemeen een korte levensduur hebben. Hele dure wasmachines kunnen van nog betere kwaliteit zijn, maar de hoge prijs verdien je daarmee niet terug.