NVHK
Image default
Aanbiedingen

Wanneer beginnen baby's met speelgoed te spelen?

Wanneer beginnen baby’s met speelgoed te spelen?

Uw baby zal in de eerste 12 maanden overstappen van rammelaars naar stapelspeelgoed, maar er is één ding dat nooit zal veranderen: Zijn favoriete speelgoed zal altijd de doos zijn. Tijdens de eerste maanden van zijn leven is het enige speelgoed dat uw baby echt nodig heeft, u. Maar al snel begint uw kleintje nieuwsgierig te worden naar de wereld om hem heen – en dan wordt alles een speeltje. Hier is wat verzorgers moeten weten over het introduceren van speelgoed bij baby’s, inclusief een aantal van de beste speelmogelijkheden tijdens de eerste 12 maanden.

Wanneer beginnen baby’s met speelgoed te spelen?

Hoewel jongere baby’s kunnen spelen met speelgoed baby dat past bij hun leeftijd, bijvoorbeeld door met een rammelaar te schudden, beginnen baby’s pas na 6 maanden echt te spelen met speelgoed in de meer conventionele zin van het woord – bijvoorbeeld blokken omgooien, met een bal rollen of knuffelen met een teddybeer.

Met 9 maanden heeft uw baby al zijn favoriete speeltjes en kan hij ermee spelen door ze van de ene hand naar de andere te verplaatsen of door te zoeken naar een speeltje dat hij verstopt ziet. Hier zijn de verschillende stadia die u zult zien wanneer uw baby meer met speelgoed begint te spelen, en ook de verschillende soorten vtech speelgoed die hem zullen vermaken van de pasgeboren maanden tot de peutertijd.

Geboorte tot 2 maanden oud

Pasgeboren baby’s kunnen op deze leeftijd alleen voorwerpen van 8 tot 12 centimeter ver zien, dus een van de interessantste dingen waar uw baby naar kijkt is uw lachende gezicht als u hem vasthoudt. In de pasgeboren fase zijn speeltijd en quality time één en hetzelfde, en uw baby krijgt alle entertainment die hij nodig heeft als u hem vasthoudt, aanraakt en tegen hem praat.

Baby’s leren de wereld ook kennen via hun zintuigen – tast, zicht, gehoor – dus het beste speelgoed voor een baby van 1 maand kan bestaan uit speeltjes met contrasterende kleuren, zachte geluiden en verschillende texturen. Denk aan mobiles met opvallende patronen, speelmatten met hangende speeltjes om naar te kijken en rammelaars met verschillende texturen.

Je kunt met je pasgeborene spelen door lichtjes met een rammelaar in zijn buurt te schudden om te zien of hij het geluid zoekt. Of houd een felgekleurd speeltje 8 tot 10 centimeter van zijn gezicht en laat uw pasgeborene het met zijn ogen volgen. Nog een leuk spelletje (onder toezicht): Leg baby op zijn buik voor tummy time, dat zal helpen om die kleine spieren in zijn armen en benen op te bouwen.

2 tot 4 maanden oud

Uw baby zal nog steeds veel van hetzelfde speelgoed genieten als toen hij pas geboren was, dus de mobiel en het speelkleed met felle contrasterende kleuren zullen nog steeds aantrekkelijk zijn. Maar tegen de tijd dat hij 4 maanden oud is, vindt hij het waarschijnlijk leuker om speeltjes zoals een rammelaar vast te houden en ermee te schudden, en om te zwaaien naar bungelende speeltjes aan zijn speelkleed (in plaats van er alleen maar naar te staren).

Andere speelgoed voor in de auto waar hij rond deze leeftijd dol op zal zijn, zijn zachte rammelaars met verschillende texturen, stoffen of kartonnen boeken en onbreekbare, babyvriendelijke spiegels. Hij zal niet weten dat hij naar zijn eigen spiegelbeeld kijkt, maar hij zal er toch om glimlachen.

Een andere manier om in deze fase met uw baby te spelen: laat hem met de rammelaar schudden (met uw hulp). Zo leert hij oorzaak en gevolg – hij beweegt de rammelaar en die maakt geluid. Al snel zal hij zelf met de rammelaar schudden.

4 tot 6 maanden oud

Uw baby heeft nu meer controle over zijn hoofd, handen en benen. Hij kan zich omrollen, op zijn armen duwen en zelfs naar een voorwerp schoppen. Vergeleken met pasgeborenen hebben baby’s van 4 tot 6 maanden ook een betere hand-oog coördinatie; tegen maand 6 kan hij waarschijnlijk al speeltjes van hand tot hand doorgeven.

Activiteitsmatten zijn nog steeds aantrekkelijk voor kinderen van 4 en 5 maanden, maar u kunt ook boeken introduceren met meerdere texturen en speelgoed dat geluid maakt als uw baby erop drukt, knijpt of schudt. Hij zal vooral dol zijn op speeltjes die hij gemakkelijk kan vastpakken en vasthouden (en die hij gemakkelijker in zijn mond kan stoppen), zoals stevige boekjes, zachte ballen en bijtspeeltjes.

Hij zal ook dol zijn op knuffeldieren (misschien kiest hij er wel een uit om zijn vaste metgezel te worden), een activiteitencentrum of een drukke doos met hendels en geluiden, waarmee hij oorzaak en gevolg leert kennen (“Ik doe dit, het speelgoed doet dat!”) en hem een nieuw gevoel van onafhankelijkheid geeft. Laat hem gewoon zien wat hij moet doen en kijk hoe hij het doet.

Een waarschuwing: In deze periode verkennen baby’s veel met hun mond, dus houd verstikkingsgevaar zoals kleine speeltjes, knikkers, magneten en andere kleine voorwerpen buiten zijn bereik.

 

https://purawonen.be/aanbiedingen/het-nut-van-speelgoed/