NVHK
Image default
Mode en Kleding

Fair Fashion: Alles over eerlijke kleding

De laatste jaren is het bewustzijn over onze planeet veranderd. Terwijl grote industriële ondernemingen vaak goedkoop en massaal produceerden, zijn de misstanden bij de productie beter bekend geworden. Inmiddels kennen we de gevolgen van goedkope productie heel goed: vernietiging van het milieu en van belangrijke hulpbronnen, uitbuiting van mensen in de derde wereld, soms zelfs kinderarbeid. Steeds meer mensen willen dit niet aanvaarden en besluiten fair trade-producten te kopen, zoals koffie, chocolade of eerlijke kleding.

Het opvallend geplaatste blauwgroene Fairtrade-zegel op chocolade, thee of koffie is zeer bekend. Voor kleding is het etiket meestal onopvallender. Wat is Fair Trade kleding? Wat betekenen de verschillende Fair Trade-labels? Waarom zou ik eerlijke kleding kopen? En hoe kan ik fair trade kleding vinden? Deze en vele andere vragen worden op deze homepage beantwoord. Daarnaast geven we uitleg over achtergrondinformatie, de effecten van textielproductie, belangrijke termen en geven we voorbeelden van merken en winkels die eerlijke kleding verkopen.

Definitie van fair fashion: Wat is fair trade-kleding?
Het bekende blauwgroene logo van het Fairtrade-zegel is nu op steeds meer producten te vinden, vaak op chocolade en koffie en bijzonder opvallend geplaatst. Maar hoe zit het met kleding, wat betekent “eerlijk” in deze context? En wat met al die andere labels en initiatieven, of biologische producten? Hier vindt u de antwoorden! Op deze pagina kunt u meer te weten komen over de onderlinge relaties en de effecten van de textielproductie: achtergrondinformatie, de belangrijkste termen en voorbeelden van eerlijke winkels en duurzame kledingmerken.

Eerlijke kleding, of eerlijke mode, is niet meer weg te denken uit het huidige modebeeld. Maar wat houdt duurzame kleding eigenlijk in? De fabrikanten willen de fouten en problemen bij de conventionele textielproduktie voorkomen of althans verminderen. Eerlijke handel is in de eerste plaats bedoeld om sociale uitbuiting te vermijden, maar ook de bescherming van het milieu en de hulpbronnen speelt een belangrijke rol.