NVHK
Image default
Onderwijs

Enorm te kort aan personeel in de procestechniek sector.

In veel sectoren kampen met een enorm tekort aan personeel, zo ook de procestechniek. Al jaren is er een tekort aan goed opgeleid technisch personeel. Het lijkt er niet op dat het de komende jaren beter gaat worden. De corona crisis heeft in elk geval niet gezorgd voor minder werkgelegenheid. In het tweede kwartaal van dit jaar waren er meer vacatures dan werklozen. Voor elke 100 werkzoekenden waren er 106 openstaande vacatures. Dat is een enorme toename. Ruim een derde van de vacatures in de technieksector staat langer dan een half jaar open.

Oorzaken personeelstekort in de procestechniek

De coronapandemie

Aan het begin van de corona pandemie kreeg de procestechniek sector een flinke klap. Veel fabrieken lagen tijdelijk stil en en het ziekteverzuim nam enorm toe. Lange tijd was werken zoals normaal niet mogelijk. Hierna ontstond er een enorm tekort aan grondstoffen en materialen, wat nog steeds aan de gang. De vraag naar nieuwe producten bleef maar oplopen, maar veel fabrieken lagen stil. Er was al een tekort aan personeel in de procestechniek, maar dit is door de corona pandemie niet minder geworden.

Minder afgestudeerde technici

Steeds meer jongeren kiezen voor een theoretische opleiding en minder voor een praktijkgerichte technische opleiding. Ook studeren veel jongeren langer door. Hierdoor zijn er veel minder jongeren de arbeidsmarkt opgegaan. Veel oudere technici hebben niet de kennis en de opleiding van nu, of gaan met pensioen.

Radicale veranderingen

Met het oog op de toekomst en de bijbehorende klimaatdoelstellingen gaat de procestechniek een spannende tijd tegemoet. Sommige bedrijven zullen het roer radicaal om moeten gooien en zullen hierdoor op zoek zijn naar meer of juist minder personeel. Er is grote vraag naar technici met kennis van klimaattechniek.

Conclusie

Naar verwachting zal het tekort aan technisch personeel de komende jaren nog verder toenemen. Kiezen voor een opleiding in de techniek is daarom zeker geen verkeerde keuze met het oog op de toekomst. Dan kun je daarna snel aan de slag bij een technische dienstverlener!

https://www.kuijpers.nl/specialismen/procestechniek-industrie