NVHK
Image default
Aanbiedingen

Benieuwd of uw constructie wel stabiel en sterk genoeg is? Laat een FEM analyse uitvoeren!

Voordat een product op de markt wordt gebracht, wordt het eerst uitgebreid aan allerlei tests onderworpen. Testen is belangrijk om erachter te komen of een product wel veilig genoeg is en dus geen gevaar oplevert. Van simpele pluche knuffels tot ingewikkelde werktuigbouwkundige constructies, alles moet getest worden. Speelgoedfabrikanten willen immers niet hebben dat een kind stikt in een oogje dat van de knuffel is losgeraakt. Natuurlijk vragen werktuigbouwkundige constructies om veel complexere tests dan een simpele pluche knuffel. Voor complexe constructies kan er een zogenaamde FEM analyse worden uitgevoerd. In deze blog leest u hier meer over.

 

Finite Element Method

 

FEM staat voor Finite Element Method. In het Nederlands wordt het ook wel Eindige Elementen Methode (EEM) genoemd. Deze methode wordt gebruikt voor het uitvoeren van sterkteberekeningen op complexe werktuigbouwkundige constructies. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe, revolutionaire machine die nog in de ontwerpfase zit. Met de FEM methode kunnen zwakke punten/verbeterpunten in het ontwerp worden opgespoord door middel van computersimulaties.

 

De FEM methode is er dan ook met name op gericht om uiteindelijk een zo veilig, betrouwbaar en stabiel mogelijk product op de markt te brengen. De Finite Element Method wordt binnen verschillende sectoren toegepast, waaronder de automobielindustrie, de luchtvaart, de scheepsbouw en de farmaceutische en chemische industrie.

 

Waarom een FEM analyse laten uitvoeren?

 

Natuurlijk is het ook heel goed mogelijk om het ontwerp tijdens de ontwerpfase al in de praktijk te testen. Vaak is het echter veel goedkoper én veiliger om een constructie te testen aan de hand van computersimulaties. Ook geeft een FEM analyse vaak een veel gedetailleerder inzicht. Denk bijvoorbeeld aan hoe de constructie zich gedraagt bij wisselende belasting. In de praktijk is dit vaak veel lastiger na te bootsen, terwijl het uiteraard wel goed getest moet worden voordat het product in productie gaat. Bovendien maakt een FEM analyse het mogelijk om verschillende materialen ‘uit te proberen’. Zo weet u precies wat het beste werkt en dus het geschiktst is.

 

High Tech Alliance: voor een betrouwbare sterkteberekening

Wilt u een betrouwbare sterkteberekening aan de hand van de FEM methode laten uitvoeren? Neem dan eens contact op met de specialisten van High Tech Alliance. Dit bedrijf heeft jarenlange ervaring in het uitvoeren van gedegen FEM analyses en sterkteberekeningen.

https://www.hightechalliance.nl/