NVHK
Image default
Huishoudelijk

Vetluis en zeepluis oplossen in 4 makkelijke stappen

Stinkt je kleding nog steeds nadat je het net hebt gewassen? Dan is het goed mogelijk dat je te maken hebt met vetluis in je wasmachine. Niks ernstigs, maar zeer vervelend. Gelukkig zijn er makkelijke goedkope manieren om snel van vetluis in de was af te komen.

Vetluis is eigenlijk niets anders dan een combinatie van achtergebleven haren, zeepresten, huidschilfers en lichaamsvetten zoals talg. Het zijn dus geen echte luizen in je wasmachine. Is dat even fijn om te weten haha!

Maar hoe onstaat vetluis dan? Ik was toch elke dag met de wasmachine, dus die zou dan toch schoon moeten zijn? Op zich een logische gedachte. Ware het niet dat de temperatuur waarop je wat ook meespeelt. Vroeger hadden we geen last van vetluis. De reden hierachter is dat we regelmatig een kookwas draaiden. Tegenwoordig hebben we veel betere wasmiddelen waardoor we eigenlijk alleen nog maar op lage temperaturen wassen zoals 30 of 40 graden. En daar zit hem nou juist het probleem.

Tijd om de vetluis dus uit de wasmachine te verwijderen

Vetluis en zeepluis bestrijden doen we in 4 stappen van een paar minuten. Niks moeilijks dus, en lekker snel. Begin met de rubber deurrand van je wasmachinedeur. Hierop zal je een grijsachtige aanslag aantreffen. Een soort smurrie. Dat is dus de vetluis die jou was zo ontzettend laat stinken. We pakken dus een doek en halen hiermee grondig de vetluis af van het rubber. Voor de gleufjes en kiertjes kan je het beste een oude tandenborstel gebruiken. Wees er altijd zeker van dat je alle vieze vetluis hebt verwijderd.

De volgende stap is het zeepbakje, ofwel het wasmiddelenbakje schoonmaken. Dit trek je eenvoudigweg uit de wasmachine. Spoel het daarna goed af onder flink heet water en plaats het zeepbakje pas weer terug als het echt goed schoon is.

Dan nu de wasmachinefilter. Ook dit is niet moeilijk te reinigen. Het enige dat je hoeft te doen is het klepje aan de voorkant van je wasmachine openmaken. Hierachter zit een slangetje, de zogenaamde afvoerslang. Pak een emmer, trek het stopje uit de slang en laat de slang leeglopen in de emmer. Plaats het stopje weer op de slang. Hierna ga je met je vingers voorzichtig in dat klepje. Achter de slang zit namelijk het wasmachinefilter met de schoepen. Het is altijd belangrijk dat de schoepen vrij kunnen draaien. Dit ga je voorzichtig met 1 of 2 vingers controleren. Zit er vuil en draaien de schoepen niet vrij? Maak het dan schoon en doe ook hier het klepje pas weer dicht wanneer je er zeker van bent dat alles schoon is.

Tot slot het schoonmaken van de trommel. Dit is eigenlijk het makkelijkste van allemaal. Het enige dat je namelijk hoeft te doen is een kookwas op 90 of 95 graden te draaien. Je kunt dit doen met of zonder handdoeken. Door het draaien van een was op hoge temperaturen zorg je ervoor dat alle overgebleven vuilresten zich losweken. Om de vieze muffe geur uit je wasmachine te krijgen kan je een scheutje azijn toevoegen. Is na 1 keer draaien de vieze geur nog niet weg? Draai dan een tweede was met een scheutje azijn. Z