NVHK
Image default
Eten en drinken

Hoe wordt lactoferrine gemaakt en hoe werkt het?

Waar komt het lactoferrine supplement vandaan? Hoe wordt lactoferrin gemaakt, en wat is lactoferrine precies? Ik krijg ook vaak de vraag of de lactoferrine van biologische koeien komt, maar op dit moment is het niet mogelijk om het uit biologische melk te halen.

Waarom bestaat er geen biologische lactoferrine?

Het kost tijd om de inzet van alle boeren en boerderijen te hebben. Voor boerderijen duurt het lang om over te schakelen op biologische methoden, dus daarom kunnen bedrijven niet alleen biologische melk hebben – we houden de biologische melk voor de UHT-melkconsumptie. Het is momenteel te moeilijk om biologische lactoferrine te krijgen, maar hopelijk is het over een paar jaar mogelijk als iedereen biologische melk maakt.

Hoe worden lactoferrine supplementen gemaakt?

Als men de lactoferrine gaat extraheren, hebben ze melk zonder lactoferrine en die gebruiken zij om eiwitten te maken. Er zijn twee families van eiwitten in melk: wei-eiwit en micellaire caseïnen. Ze halen beide eiwitten eruit en ze krijgen een functie voor voeding zoals sportvoeding, klinische voeding, en we werken aan hoogwaardige eiwitten. Micellaire caseïnes worden gebruikt in de klinische voeding. Bijvoorbeeld mensen in het ziekenhuis die geen volledige maaltijden kunnen eten krijgen dit toegediend. Dit is echt belangrijk voor het bestrijden van infecties.

Waarom is lactoferrine maken zo duur?

Het is een zeer ingewikkeld proces. De Lactoferrine moet zich binden aan een kolom als de melk erdoorheen gaat, zodat we het er vervolgens uit kunnen halen. Dit is een zeer complex proces en bedrijven hebben een specifieke manier gekozen om dit te doen omdat Lactoferrine een hittegevoelig eiwit is. Als je een behandeling uitvoert, kun je de Lactoferrine denatureren en een deel van de biologische werking verliezen. Daarom extraheren bedrijven de lactoferrine bij koude temperaturen met een chromatografieproces en filtratie. Aan het eind zorgen ze ervoor dat zij voorzichtig drogen om de natuurlijkheid van de eiwitten te behouden en de bioactiviteit te behouden. Daardoor hebben producenten een zeer zuivere Lactoferrine.

Lactoferrine producenten wereldwijd

Er zijn niet veel concurrenten op de markt; er zijn ongeveer 12 lactoferrine producenten in de wereld. Iedereen heeft verschillende processen om lactoferrine te verkrijgen: het belangrijkste verschil betreft de grondstof die je gebruikt om de Lactoferrine uit melk te produceren. Je kunt rauwe niet-gepasteuriseerde melk, gepasteuriseerde melk en wei-eiwitten gebruiken, omdat daar de Lactoferrine in de grootste hoeveelheid in zit. Als je gepasteuriseerde melk of wei-eiwitten gebruikt, heb je een behandelingsgeschiedenis waardoor de Lactoferrine niet meer in zijn oorspronkelijke vorm is. Daarom hebben de meeste productenten gekozen voor de niet-gepasteuriseerde, rauwe melk om de Lactoferrine te extraheren. Natuurlijk hebben ze een heel specifiek proces om een zeer goede microbiologische specificatie te hebben.

Daarom is het ook duurder. Zonder behandeling voer je microfiltratie uit om alle bacteriën te verwijderen, zodat je een veilig product hebt om te consumeren, en deze stap is erg duur. Er is ook niet veel Lactoferrine op de markt en er zit zo’n kleine hoeveelheid Lactoferrine in melk – ongeveer 100mg per liter. Moedermelk bevat in vergelijking 2000mg per liter. Vanwege de kleine hoeveelheid in de melk is het moeilijk om een enorme hoeveelheid op de markt te brengen. De prijs is de afgelopen vier jaar gestegen door de belangstelling voor lactoferrine voor zuigelingenvoeding, vooral in China.

Wat doet lactoferrine precies?

Lactoferrine is een ijzerbindend eiwit en het werkt ook op virussen en bacteriën. Een van zijn functies is bescherming. Het voorkomt dat de virussen zich hechten aan gezonde cellen. Lactoferrine is in staat het virus te binden, zodat het virus geen receptor kan herkennen en zich niet aan een andere cel kan binden. Voor bacteriën is het vergelijkbaar – Lactoferrine zal zich binden aan de bacteriën, maar het kan ook gebruikt worden als signaal voor het immuunsysteem om de bacteriën te doden. Het houdt ook het ijzer vast dat nodig is voor cellen om te groeien en zich te ontwikkelen.

Wat mij fascineert is dat bacteriën ijzer nodig hebben om te overleven. Lactoferrine bindt ijzer aan zich en hongert in wezen de bacterie uit van wat ze nodig heeft, wat het lichaam de kans geeft om te reageren. Lactoferrine bestrijdt bacteriën en virussen op een directe manier, maar Lactoferrine is ook gunstig voor het immuunsysteem.

Positieve werking van lactoferrine

Lactoferrine heeft een positieve werking en zal je immuunsysteem stimuleren. Het werkt in op de verschillende immuunsystemen die we hebben. We hebben het aangeboren immuunsysteem dat de eerste verdedigingslinie in ons lichaam is en als je extra lactoferrine hebt door supplementen, werkt het preventief, omdat je meer afweercellen hebt om te reageren als een virus, bacterie of infectie je lichaam binnendringt.

Kortom; lactoferrine ondersteunt darmflora en bestrijdt bacteriën.