NVHK
Image default
Beauty en verzorging

De erfelijke oorzaak van haaruitval

Als man is de kans groot dat u ooit te maken krijgt met haaruitval. Zeker als uw vader of andere mannelijke familieleden kaal zijn, is de kans groot. Er zijn namelijk verschillende oorzaken voor haaruitval – bij mannen, vrouwen en kinderen – maar erfelijke haaruitval is de meest voorkomende vorm. Erfelijke haaruitval, ofwel Alopecia Androgenentica, wordt veroorzaakt door het hormoon DHT dat wordt gevormd door het mannelijke hormoon in het haarwortelzakje. Door DHT wordt eerst de groeifase van uw haar verklein en sterft vervolgens het haarwortelzakje af, wat leidt tot haaruitval en kaalheid.

Andere mogelijke oorzaken

Naast een erfelijke oorzaken, zijn er nog andere zaken die leiden tot haaruitval bij mannen, vrouwen en kinderen. Een bekende oorzaak is natuurlijk kanker. Door deze ziekte te behandelen met chemotherapie, is de kans groot dat uw haren (tijdelijk) uitvallen. Maar ook andere geneesmiddelen en zelfs stress kunnen de oorzaak zijn van haaruitval. Ook bij een slechte doorbloeding van uw hoofdhuid, groeit uw haar slecht of niet en kan het uitvallen. Haaruitval kan bovendien een teken zijn van een verminderde werking van uw schildklier.

Voorkom haaruitval met een preventieplan

Net zoals er verschillende oorzaken zijn, bestaan er ook verschillende mogelijkheden om haaruitval te vermijden. Deze zijn uiteraard afhankelijk van de oorzaak. Wilt u erfelijke haaruitval voorkomen? Dan is belangrijk dat u hiervoor beroep doet op een professional. Haaruitval is namelijk niet iets dat u zomaar vermijdt door een verandering in eetpatroon, in tegenstelling dat wat velen denken. Als u preventief iets wilt doen aan haaruitval, kunt u beroep doen op de assistentie van De Haarstichting. Dit is een ANBI-geregistreerde goede doelen stichting die mensen helpt met alles omtrent haar. De Haarstichting werkt samen met gespecialiseerde dermatologen. Na doorverwijzing van uw huisarts, onderzoeken zij graag uw haaruitval en stellen ze een preventief plan op.