NVHK
Image default
Zakelijk

Veilig met een aanhangwagen rijden? Lees hier de beste tips

Gaat u binnenkort voor het eerst met een aanhangwagen rijden? Dit kan best spannend zijn en wellicht komen er een aantal vragen bij u op. De belangrijkste vraag is waarschijnlijk: hoe rij ik veilig van a naar b? Hier leest u de belangrijkste tips.

Zorg ervoor dat u het juiste rijbewijs heeft

Allereerst is het uiteraard belangrijk om erachter te komen met welke aanhangers u de weg op mag. Voor sommige aanhangers zit u met rijbewijs B al goed. Voor andere heeft u rijbewijs BE of B+ code 96 nodig. Welk rijbewijs u nodig heeft, is afhankelijk van uw voertuig en de toegestane maximummassa. De toegestane maximummassa betreft het gewicht van de aanhangwagen en het gewicht waarmee het maximaal belast mag worden. Heeft u rijbewijs B? Dan mag u alleen een aanhanger trekken als de toegestane maximummassa niet meer dan 750 kg bedraagt of als de aanhanger, de auto en het laadvermogen samen niet boven de 3.500 kg uitkomen.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Heeft u geen extra rijbewijs nodig, maar wilt u toch even oefenen? Dat is helemaal geen slecht idee. Zo gaat u namelijk goed voorbereid op weg. U kunt een industrieterrein opzoeken en hier op uw gemak rondrijden of u kunt een cursus nemen. Tijdens de cursus leert u om binnen en buiten de bebouwde kom te rijden, hoe u veilig kunt inhalen en hoe u achteruit kunt rijden met de aanhangwagen.

Ken uw aanhangwagen en de aanhangwagen onderdelen

Om veilig met de trailer de weg op te kunnen gaan, is het belangrijk dat u de trailer goed kent. Laat u dus op de juiste manier aanleren hoe de aanhangwagen aan de auto bevestigd moet worden. Leer ook meer over de verschillende aanhangwagen onderdelen. Vervolgens is het belangrijk om de aanhangwagen onderdelen regelmatig te controleren, zodat u ervan verzekerd bent dat er geen sprake is van slijtage. Zijn aanhangwagen onderdelen toch aan vervanging toe? Dan schaft u het beste nieuwe onderdelen aan bij een aanhangwagengroothandel. Zo gaat u altijd met een aanhangwagen de weg op die in goede staat is.