NVHK
Image default
Woningen

Hoe kunnen vochtplekken in huis voorkomen?

Wanneer je last hebt van vocht in je woning, dan kan dit zorgen voor ontzettend veel vervelende problemen. Allereerst is het natuurlijk geen gezicht, maar ook is het niet bevorderlijk voor je gezondheid. Dus heb je een vochtplek in plafond of op de muren, dan is het zaak om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Omdat het voorkomen van een vochtplek natuurlijk veel beter is dan ze te moeten herstellen, hebben we een aantal handige tips voor je, waarmee jij vochtplekken in je huis kunt voorkomen. Dus heb jij het gevoel dat je last hebt van beginnende vochtplekken, dan is het tijd om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

 

Hoe herken je vochtplekken?

Vochtplekken zijn plekken op de muur, het plafond of andere oppervlakken waar vocht aanwezig is. Ze zijn vaak te herkennen aan hun kleur of textuur. Vochtplekken zijn meestal donkerder van kleur dan het omringende oppervlak, en ze kunnen ook een glanzend of vochtig uiterlijk hebben. Soms kunnen vochtplekken ook een bobbels of verkleuringen vertonen. Wat ook kan, is dat je renovlies behang wat gaat opzetten. Als je vochtplekken opmerkt, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en de plekken zo snel mogelijk op te sporen en te verhelpen, omdat vochtplekken vaak kunnen leiden tot schimmelvorming en andere problemen. Als je niet zeker weet of een plek een vochtplek is of niet, kun je een professional raadplegen voor advies.

Zo voorkomen je vochtplekken

  • Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte. Dit kan helpen om te voorkomen dat er te veel vocht in de lucht is, wat kan leiden tot condensatie op de muren of het plafond.

 

  • Controleer regelmatig of er lekken zijn in het dak of de leidingen in de muren of het plafond. Als u lekken opmerkt, laat deze dan zo snel mogelijk repareren om te voorkomen dat er vochtplekken ontstaan.

 

  • Controleer ook regelmatig of de afvoer van het water in de badkamer en keuken goed functioneert. Als de afvoer verstopt is, kan dit leiden tot vochtplekken.

 

  • Probeer te voorkomen dat er te veel vocht in de lucht is door bijvoorbeeld regelmatig te luchten en de vochtigheid in huis te meten. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kunt u overwegen om een luchtontvochtiger te gebruiken.

 

  • Als u in een gebied woont waar de luchtvochtigheid natuurlijk hoog is, kunt u overwegen om extra afdichtingen aan te brengen om te voorkomen dat vocht naar binnen kan komen.