NVHK
Image default
Gezondheid

De risico’s van contactlenzen en hoe je deze kunt voorkomen

Voor veel mensen zijn contactlenzen een uitstekend alternatief voor het dragen van een bril. Contactlenzen zijn echter niet compleet zonder risico’s. Over het algemeen gaat het goed en worden contactlenzen zonder problemen gedragen. Soms krijgt het hoornvlies te weinig zuurstof, worden de ogen droog of vergeten mensen om hun contactlenzen op tijd uit te doen. Welke problemen kunnen ontstaan door lenzen en is je ogen laseren een goed alternatief?

Te weinig zuurstof hoornvlies

Mensen met een grote afwijking en een hoge sterkte hebben vaak dikkere lenzen nodig. Hierdoor krijgt het hoornvlies vaak onvoldoende zuurstof uit de lucht. Als reactie worden de haarvaatjes op het oog dikker en roder richting het hoornvlies. Dit is ook een belangrijke reden waarom je niet kunt slapen met je lenzen in. Wanneer je met jouw lenzen in gaat slapen, geef je jouw ogen niet de rust die ze nodig hebben. Hierdoor worden je ogen vatbaarder voor nare infecties of ontstekingen.

Ontsteking door lenzen

Je ogen produceren constant tranen waarmee schadelijke bacteriën weggespoeld worden. Ook andere vuiligheid verlaat zo het oog, waardoor het niet tot grote problemen leidt. Vuil of viezigheid op je lenzen of het te lang inlaten van je lenzen kan echter leiden tot rode, tranende, gezwollen en pijnlijke ogen. Heb jij het gevoel dat je ogen gevoeliger zijn dan normaal? Breng dan een bezoekje aan de oogarts, want dit kan vervelende gevolgen hebben.

Droge ogen

Lenzen kunnen de ogen uitdrogen. Je ogen moeten altijd een beetje vochtig blijven. Hiervoor gebruiken je ogen het lichaamseigen traanvocht, wat een stuk zouter is dan normaal water. Je ogen kunnen dus droger worden door het dragen van lenzen, waardoor je meer gaat knipperen. Ooglaseren kan een goede oplossing zijn als jij geen bril wilt dragen maar dankzij droge ogen lenzen maar slecht verdraagt. 

Ooglaseren in plaats van lenzen

Veel lensdragers krijgen te maken met droge ogen en soms zelfs ontstekingen van het hoornvlies als gevolg van de lenzen. Het laseren van de ogen is in de meeste gevallen een uitstekende oplossing, zeker als je al de hoofdprijs betaalt voor dure silicone lenzen. Na de behandeling moet je een paar weken goed druppelen met kunsttranen om de traanfilm te herstellen. In de toekomst heb je minder snel last van droge ogen. Ook loop je geen risico meer op andere aandoeningen door het te lang dragen van jouw lenzen. Bekijk alle mogelijkheden hiervoor bij Dutch Clinic Select.