NVHK
Image default
Aanbiedingen

Oral-B elektrische tandenborstels; lees hier de verschillen

We bespreken hier de elektrische tandenborstels van het merk Oral-B. Voordat we ingaan op de modelseries die worden geboden, geven we eerst enige algemene informatie.

Het merk Oral-B

Oral-B is een merk van producten voor de mondverzorging. Het productaanbod bestaat niet alleen uit elektrische tandenborstels, maar ook uit handmatige borstels, tandzijde en tandpasta. Het merk bestaat al sinds 1950. In 1984 werd de producent van het merk overgenomen door Gillette. Gillette was al de eigenaar van het merk Braun. Braun had al een elektrische tandenborstel ontwikkeld. In 1987 verscheen de eerste elektrische tandenborstel uit de samenwerking van Oral-B met Braun op de markt. In 2006 nam Proctor & Gamble Gillette over en daarmee verkreeg dat bedrijf het merk Oral-B.

De elektrische tandenborstel

Een elektrische tandenborstel beschikt over een elektromotor en een oplaadbare batterij. Daarnaast kan die tandenborstel elektronische componenten bevatten, waarmee die intelligent wordt. Voor het poetsen worden twee technieken gebruikt. De ene is een imitatie van het borstelen met een handmatige tandenborstel. Dat betekent dat de borstelkop zijwaarts heen en weer gaat en die de vorm heeft van een handmatige borstel. Deze borsteltechniek wordt sonisch genoemd. De andere techniek past een ronddraaiende ronde borstelkop toe. De draairichting oscilleert en daarom wordt de techniek oscillerende-roterend genoemd. Het is deze laatste techniek die Oral-B toepast.

Voor- en nadelen van elektrische tandenborstels

Uit onderzoek blijkt dat in vergelijking met het gebruik van een handmatige borstel, een elektrische borstel betere poetsresultaten geeft. Een elektrische tandenborstel kan allerlei functies bieden, die ervoor kunnen zorgen dat het poetsresultaat verbetert. Met een elektrische tandenborstel houdt u een schoner gebit en daarmee wordt de kans op cariës kleiner. Het poetsen met een elektrische tandenborstel is minder inspannend en daarmee wordt de neiging om voortijdig met poetsen te stoppen kleiner. Door de kleinere borstelkop worden alle delen van het gebit beter bereikt. Andere voordelen hangen samen met de extra functies die een borstel biedt. Nadelen van elektrische tandenborstel zijn onder meer de hogere aanschafkosten, dat die kan kapotgaan door vallen en dat die stroom verbruikt.

Extra functies

Zoals al eerder is aangegeven, kan een elektrische tandenborstel allerlei extra functies bieden. Het aanbod van tandenborstels van Oral-B is zo breed, dat u daartussen de genoemde functies bij diverse modellen van het merk kunt aantreffen. Onder meer praten dan over:

 • Poetsdruksensor
  Een poetsdruksensor geeft een signaal af als u te hard drukt, wat beschadiging van het tandvlees en -glazuur kan veroorzaken.
 • Instelbare standen
  Simpele modellen hebben meestal maar een stand. Duurdere modellen kunnen diverse standen hebben, zoals bijvoorbeeld grondig, polish, sensitive, gum care en white. De verschillen tussen de standen hebben betrekking op het soort beweging, de intensiteit en de tijdsduur.
 • Timer
  Onderzoek laat zien dat een goede poetsbeurt tenminste 2 minuten duurt. Een timer kan betrekking hebben op de totale poetsduur, maar daarnaast ook op het poetsen van de diverse delen van uw gebit.
 • Bluetooth en smartphone-app
  In dit geval wordt er een communicatieverbinding tussen een tandenborstel en een app op een smartphone opgezet. De app kan dan bijvoorbeeld per gebitsdeel aangeven hoeveel tijd u dat heeft gepoetst.

Oral-B elektrische tandenborstels

Oral-B deelt zijn aanbod van elektrische tandenborstels op in de volgende series:

 • iO
  De iO serie omvat de meest geavanceerde tandenborstels.
 • Genius
  De Genius serie omvat artificial intelligence.
 • Smart
  De Smart serie komt met een Bluetooth-verbinding met een app op een smartphone.
 • Pro
  De Pro serie biedt een veelheid aan poetsstanden.
 • Vitality
  Volgens Oral-B biedt de Vitality serie het essentiële.

De functionaliteiten van de series overlappen elkaar voor een deel. Daarom heeft het zin om tandenborstels uit diverse series met elkaar te vergelijken, als u met uw wensenpakket een borstel zoekt. De informatie vindt u op www.tandenborstelexpert.nl.

https://www.tandenborstelexpert.nl/product-categorie/elektrische-tandenborstels/oral-b-tandenborstels/