NVHK
Image default
Woning en Tuin

Geschikte raambekleding voor in een nieuw huis

Er is niets opwindender dan een nieuw huis kopen; een huis bouwen is nog opwindender. Dat ‘gloednieuwe’ gevoel is moeilijk te heroveren, misschien alleen overtroffen door verliefdheid! En nooit meer dan wanneer het een langverwachte gebeurtenis is. Het hoogtepunt van alle hoop en dromen. Een welverdiende beloning voor hard werken! Ik ben toevallig ook vreselijk obsessief met details. Volgens een verschillende onderzoeken over de uitgaven van de consument, is de grootste uitgave in het budget van nieuwe huiseigenaren de inrichting, met als grootste ticket item de inrichting van de slaapkamer, gevolgd door de banken.

Toch zijn er een heleboel mensen die raambekleding als hun laagste prioriteit beschouwen. Ze betrekken een nieuw huis en zijn helemaal opgetogen over de mooie grote ramen en de lichtinval en het uitzicht. Maar dit wordt wel oud, vooral in buurten waar de afstand tussen de huizen niet veel is, en privacy een probleem wordt, vooral ’s nachts. Veel huiseigenaren staan niet stil bij de voordelen van raambekleding.

Energiebesparing

De meeste nieuwe of moderne huizen zijn gebouwd met dubbel glas zodat warmtetoename door ramen drastisch verminderd wordt. Bovendien kunnen, als producten die de energie-efficiëntie verbeteren volgens de regels van het groene bouwen worden gebruikt, waardevolle LEEDS punten worden verdiend die als belastingkrediet kunnen worden gebruikt. Met raambekleding met hoge R-waarden (meer dan 5) kunnen huiseigenaars waardevolle studiepunten winnen bovenop de energiebesparingen tot 30%. Een paar van de raambekledingen met hoge R-waarde zijn:

Buitenzonwering

Ze zijn gemaakt zonwerende stoffen en zijn ontworpen om tot 90% van de hitte en de schittering van de zon te absorberen en af te voeren voor ze het raam bereiken, afhankelijk van de openheidsfactor (openheid van het weefsel) van de stof (gemaakt van mengsels van PVC, polyester en glasvezel), terwijl ze een groot doorzicht naar buiten en overdag privacy bieden. Ze verdubbelen ook om de dreiging van insecten tegen te gaan als de ramen open gelaten worden. Ze bieden de broodnodige bescherming van de menselijke huid en van elementen binnenshuis.

Honingraat plisségordijnen

Honingraat plisségordijnen zijn geplooide zonweringen die aan de plooiranden samengevoegd zijn tot een laag of meer cellen die lucht insluiten om isolatie te bieden – ze houden de hitte tegen van de zonnestralen die op de ramen vallen of voorkomen dat de hitte van binnen naar buiten wordt overgedragen. Vaak hebben honingraat plisségordijnen reflecterende oppervlakken die naar de ramen gericht zijn, waardoor ze nog efficiënter werken. Verduisterende plisségordijnen zijn aan de binnenwanden van hun cellen bekleed met een coating, om het licht zo effectief te blokkeren dat ze de beste optie zijn om te gebruiken voor kamerverduistering, vooral voor mensen met slaapstoornissen of voor mensen die nachtdienst hebben.

Jaloezieën

Met jaloezieën kun je met slechts een kanteling van de lamellen zowel licht als privacy efficiënt regelen. En beter nog, als de lamellen in een hoek van 45 graden naar boven worden gedraaid, wordt de schittering van de zon afgebogen naar het plafond, vanwaar ze onschadelijk wordt verspreid, maar toch de kamer niet verduistert.

Privacy

In de vlaag en opwinding van het betrekken van een nieuw huis vergeten huiseigenaren vaak de raambekleding die bescherming biedt tegen nieuwsgierige blikken en het huis veilig houdt voor indringers. Bedenk dat zonneschermen weliswaar geweldig zijn om een comfortabele binnensfeer te bieden en aanzienlijke besparingen opleveren, maar dat ’s nachts extra raambekleding gebruikt moet worden – zoals gordijnen of jaloezieën of vouwgordijnen.

Licht

Denk aan de nieuwe meubels, vloeren, tapijten en vloerkleden, het onbetaalbare kunstwerk, de kostbare foto’s – stel je voor hoe je je zou voelen, als ze er aan het eind van een jaar verbleekt, geel of sepia uit zouden zien, omkrullend aan de randen en verstijfd van zonnerot? Gebruik raambekleding die al deze elementen beschermt die je zo liefdevol koos en waarin je investeerde voor je nieuwe huis.

Stijl

De meeste huiseigenaren hechten te veel belang aan de stijlfactor die raambekleding biedt in plaats van aan de functionele waarde ervan – dit kan een kostbare vergissing blijken te zijn voor alle hierboven genoemde factoren. Wees verstandig en kies de juiste raambekleding uit in overeenstemming met de inrichting die je kiest en ook met energiebesparing, lichtinval en privacy. Kies slim bij het beschermen van je huis!

 

https://www.raamdecoratie.com